lördag 10 november 2012

Julmatsplanering

Janssons frestelse
Sojafileer (kalvsylta)
tartex (leverpastej)
sojakorv (prinskorv)
veg. bullar (köttbullar)
kokt ägg
rökt/gravad lax
soja-/qournbitar inlagda (löksill/senapssill) 
rödbetssallad
gene tunnbröd
juledamer/port salut/kryddost
vindruvor
pepparkakor
julmust/sockerdricka
alladinask

Tofu paj

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
300 g naturell tofu
250 g hackad spenat eller mangold
4-5 msk tomatpuré
2 msk vatten
salt
örtkryddor
3-4 tomater
3 soltorkade tomater

Blanda ihop degen och kläm ut den i en pajform. Förgrädda degen 10 minuter i 225 grader. Fräs vitlöken i olivoljan och tillsätt sedan strimlad tofu, spenat, tomatpuré, vatten och kryddor. Låt småputtra 5 minuter och häll sedan fyllningen i pajen. Gratinera med skivade tomater och solrostorkade tomater. Grädda 20 minuter i 225 grader.


'Senapssill'

1 msk senap
2 tsk socker
1/2 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
1 röd lök
1 ättiksgurka/saltgurka
aubergine (alternativt squash)

Skär aubergine i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga. Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden och häll såsen över auberginen. Garnera slutligen med gurka och rödlök.

Terneborgs frestelse

900 g potatis
2 stora lökar
1 tub vegopastej
2 dl soja- eller havremjölk
2 msk shoyu eller 1 msk vanlig sojasås
2 tsk örtsalt
1 kruka färsk dill

Hacka löken grovt och strimla den råa potatisen. Blanda ihop löken och potatisen med örtsalt och finhackad dill, lägg det i en ugnssäker form. Mixa shoyu/soja, pastej och mjölk. Häll mjölkblandningen över potatisen. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 50 minuter.

Fyllda champinjoner

Ljumma champinjonhattar fyllda med schalottenlök och vitlök. Ett gott, enkelt och vegetariskt tillbehör!

Antal portioner: 4
Färdigt på: 18 min
Ingredienser

8 st champinjoner
1 st schalottenlök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1 msk ströbröd
2 msk grädde

Dopp i grytan

2 morötter, skalas
1 bit selleri, skalas
1-2 palsternackor, skalas
1 purjolök
1,5 liter vatten
1 msk veg. grönsaksbuljong
3 msk ekologisk tomatketchup
0,5 dl rapsolja
Krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.

Tillbehör
Djupfryst sojakorv och vegetariska gourmetbullar frästa i smör eller olja (OBS! Båda produkterna innehåller äggvita).

Skala morötter, selleri, palsternackor och purjolök och skär allt i bitar.
Koka i 1,5 liter vatten i 25-30 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Sila bort grönsaksbitarna och häll tillbaka buljongen i grytan.
Tillsätt buljongextraktet, ekologisk tomatketchup, rapsolja och krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.
Doppa skivat vörtbröd i buljongen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar